Zdravá svíčková s knedlíkem

02.02.2018

Ingredience

500g hovězího nebo krůtího masa

3 mrkve

2 petržele

půlka většího celeru

2 cibule

5 kuliček nového koření

5 kuliček pepře

1 bobkový list

2 PL jablečného octa

3 PL palmového nebo kokosového cukru

1 PL dijonské hořčice

2 PL ghí

600 ml hovězího nebo zeleninového vývaru

Sůl

Pepř

trocha kešu mléka

Na knedlík

4 celozrnné nebo žitné rohlíky

50g rozpuštěného ghí

50 ml mléka

4 vejce

100g kukuřičné krupice

špetka muškátového oříšku

špetka soli

silikonové košíčky na muffiny

napařovák

Postup

  1. Maso si předem naložíme - osolíme, opepříme a necháme odpočívat v lednici alespoň 2 hodiny, nejlépe však celou noc.
  2. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky, cibuli dáme zvlášť do misky.
  3. Na rozpáleném másle zprudka osmažíme maso a necháme jej zatáhnout tak, aby nám lehce zezlátlo, poté vytáhneme a dáme do pekáčku odpočívat.
  4. Nyní do kastrolku přidáme kořenovou zeleninu vyjma cibule. Zeleninu restujeme do zlata, pokud by se nám začala připékat, můžeme podlít trochou vody, která se následně vypaří.
  5. Jakmile je zelenina dostatečně orestovaná přidáme k ní cibuli a smažíme do zlatova. Poté zeleninovou směs zasypeme cukrem a necháme lehce zkaramelizovat, zhruba 5 min.
  6. Nyní přidáme jablečný ocet, který musíme nechat dobře vyvařit, tento proces trvá zhruba 6 min. Následně přidáme hořčici, kterou musíme nechat vyčpít, jelikož také obsahuje ocet.
  7. Poté vše zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Ochutnejte a popřípadě dosolte.
  8. Hotovou směs nalijeme do pekáčku k masu, přidáme bobkový list a nové koření s pepřem svázané v plátýnku nebo můžeme použít cedítko na čaj.
  9. Podle typu masa pečte v předehřáté troubě jak dlouho je potřeba. Při použití krůtích plátků pečte maso na 180°C cca hodinu.
  10. Mezi dobou pečení masa si připravte knedlík.
  11. Rohlíky nakrájejte na kostičky, rozložte na pečící papír na plech a dejte do trouby k masu zezlátnout.
  12. Žloutky, rozpuštěné máslo, mléko a koření smíchejte a postupně přisypávejte krupici až vznikne těsto.
  13. Upečené rohlíky přendáme do misky a zalejeme je žloutkovým těstem. Vše dobře promícháme a necháme odpočívat.
  14. Mezitím si z bílků ušleháme tuhý sníh, který vmícháme k rohlíkům. Formy na muffiny lehce vymažeme máslem nebo vystříkáme kokosovým olejem ve spreji a každý naplníme hotovou směsí.
  15. Vložíme do hrnce s vroucí vodou na napařovák a necháme pod pokličkou dusit 20 min.
  16. Hotové maso vytáhneme z pekáčku zvlášť na talíř a zeleninu kromě bobkového listu, pepře a nového koření rozmixujeme tyčovým mixérem nebo v robotu.

  17. Ochutnáme, popřípadě dosolíme.

  18. Zjemníme trochou kešu mléka a máme hotovo.