Šťavnatý malinovo-borůvkový dort

28.07.2018

Ingredience

100g celozrnné mouky

50g třtinového cukru

50g xylitolu

Můžete použít 100g třtinového cukru

2 vejce

50g řepkového nebo slunečnicového oleje

1 čl kypř. prášku

špetka soli

4PL horké vody

Krém

100g lesních borůvek

100g mražených nebo čerstvých malin

300g hrudkovitého jemného tvarohu

100g ricotty

80g xylitolu (třtinového cukru)

Dortová forma o průměru 12 cm (můžete použít i klasickou 26, ale v tomto případě se o něco prodlouží doba pečení, těsto musíte kontrolovat špejlí, dort můžete rozkrojit podélně na 2 části a postupovat podobně jako je popsáno níže)

Postup

  1. Žloutky ušleháme s cukrem a xylitolem do pěny, poté po lžících přidáme horkou vodu a olej.
  2. Mouku smícháme s kypřícím práškem a přimícháme ke žloutkům.

  3. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu a vařečkou po částech opatrně vmícháme ke žloutkové směsi.

  4. Troubu si vyhřejeme na 180°C.

  5. Spodek dortové formy vysteleme pečícím papírem a stěny vymažeme nebo vystříkáme olejem.

  6. Naplníme půlkou směsi, dáme do trouby, kterou snížíme na 150°C a pečeme 30 min.

  7. Hotové těsto necháme chvíli chladnout a poté vytáhneme z formy, kterou naplníme druhou polovinou směsi a dáme znovu péct.

  8. Rozmražené borůvky umixujeme se 150g tvarohu a 50g ricotty a nakonec přidáme 40g xylitolu.

  9. Ve druhé míse uděláme to stejné s malinami.

  10. Hotové dortíky z vrchu seřízneme tak, aby byly rovné a rozpůlíme, takže budeme mít 4 kulaté pláty.

  11. Na střídačku namažeme na první plát borůvkový krém, zaklopíme dalším a naneseme malinovou vrstvu, a tak dál. Krém nám může s klidem přetékat, protože ho nakonec budeme mazat na celý dort.

  12. Jakmile máme všechny vrstvy promazané, zbytek krému naneseme na vrch a stěny dortu a stěrkou uhladíme. 

  13. Dáme do lednice zatuhnout alespoň na 2 hodiny, nejlépe však přes noc.

  14. Na hotový dort můžeme na ozdobu poklást drobné ovoce.