Nejlepší mrkvový dort

11.09.2018

Ingredience

460g mrkve

2 hrnky špaldové mouky

2 čl sody

2 čl kypř. prášku

1 láhev javorového sirupu

2 čl skořice

2 čl vanilkového extraktu

1 a 1/4 hrnku oleje - mix kokosového, olivového a Hery

4 vejce

1/2 hrnku loupaných mandlí (plátků)

1/2 hrnku vlašských ořechů

sůl

Zvláčnění dortu karamelovým mlékem:

1/2 čl sody

500 ml mléka

3 PL sušeného mléka

3 PL xylitolu nebo třtinového cukru

Krém

2 Lučiny

2 zakysané smetany (jedna 20%, druhá 12%)

30g rýžového sirupu

Postup

  1. Nejprve vyšleháme vajíčka se sirupem, solí, extraktem a olejem. Poté přimícháme sypké ingredience, které jsme spolu s kypř. práškem a sodou nejprve promíchali.
  2. Nakonec přidáme očištěnou, nastrouhanou mrkev a nasekané oříšky, plátky mandlí už sekat nemusíme.
  3. Dáme péct na 170°C na 50 min.
  4. Mezitím si dáme vařit karamelové mléko - veškeré ingredience na něj smícháme a dáme za občasného míchání vařit na mírný plamen na hodinu.
  5. Jakmile je dort hotový a vychladlý, rozřízneme ho na půl a naneseme část karamelového mléka, zbylou část nalijeme i na vrch dortu.
  6. Veškeré suroviny na krém vyšleháme, část naneseme mezi pláty dortu a zbylou část na přiklopený vršek.
  7. Dáme ztuhnout a naležet do lednice přes noc.