Malinový dort z cizrny

26.06.2018

Ingredience

50g arašídů (natural)

50g slunečnicových semínek (natural)

Sklenka cizrny v mírně slaném nálevu (alnatura)

1 banán

1 PL lněného semínka

40g xylitolu

20g rýžového sirupu

20g třtinové melasy

Nebo 80g medu nebo třtinového cukru

50g špaldové celozrnné mouky

30g kokosové mouky

30g raw kakaa

1 čl kypřícího prášku

Krémová vrstva

1 jemný tvaroh hrudkovitý

1 ricotta

250g malin

20g rýžového sirupu

40g xylitolu

20g třtinové melasy

Zde opět různá sladidla můžeme nahradit pouze stejným množstvím třtinového cukru nebo medu

1 vejce

Na dozdobení (nemusí být)

Zakysaná smetana

Potravinářské barvivo malinové

Špejle

Postup

  1. Lněné semínko necháme bobtnat ve 3 PL vody.
  2. Arašídy a slunečnicová semínka rozemeleme v mixéru na prach, přídáme mouky, kakao a kypřící prášek a vše promícháme.
  3. Troubu předehřejeme na 180°C.
  4. Cizrnu společně s nálevem rozmixujeme v mixéru, smícháme s rozmačkaným banánem, lněným semínkem, sirupem, xylitolem a melasou a po částech přisypáváme mouku a zároveň šleháme ručním mixérem.
  5. Hotové těsto nalijeme do pečícím papírem vystlané dortové formy. Těsto uhladíme tak, aby nám okraje převyšovaly asi cm.
  6. Dáme péct na 10 min.
  7. Mezitím si připravíme krém. Ricottu a tvaroh ušleháme, přidáme maliny vejce a sladidla a vše dobře promícháme.
  8. Troubu stáhneme na 160°C.
  9. Na mírně vychladlé těsto nalijeme krémovou směs, kterou ozdobíme trochou zakysané smetany, kterou jsme si ve skleničce smíchali s barvivem a lžičkou ledabyle pokapeme dort. Vezmeme si špejli, a tou různě kreslíme mezi kapkami, aby se nám pěkně propojily.

  10. Dáme péct na 40 min na 160°C.