Krůtí a cuketové risotto

14.08.2018

Ingredience na krůtí risotto (3 porce)

400g krůtích medailonků

200g jasmínové rýže

800 ml hovězího vývaru (pokud nemáte, použijte bujon od Alnatury bez glutamátů)

2 čl medvědí papriky (Fitkoření)

2 plné PL kvalitního italského sýru

trocha bílého suchého vína

trocha soli

3 PL oleje

3 menší cibule

1 PL másla

cuketové (2 porce):

1 PL oleje

1 střední cibule

1 cuketa

100g jasmínové rýže

400 ml zeleninového vývaru

1 PL kvalitního italského sýru

1 střední cibule

Postup

  1. Nejprve si medailonky nakrájíme na kostičky, osolíme a zalijeme 3 PL oleje (slunečnicový, řepkový, olivový) a dáme odpočívat do lednice.
  2. Na lžíci másla zpěníme na drobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Jakmile máme cibuli hotovou zaprášíme ji kořením a podlijeme trochou vývaru, aby se nám nepřipeklo. Přihodíme i krůtí maso a zprudka opečeme a necháme zatáhnout.

  3. Jakmile máme maso zatáhnuté přihodíme syrovou rýži a vše chvíli opékáme. Poté přilijeme trochu vína a necháme vyvařit alkohol, trvá to asi 3 min.

  4. Dále přilijeme část vývaru a za občasného míchání necháme na mírném plameni probublávat nezakryté. Jakmile se část tekutiny vyvaří, přilijeme další část vývaru a opět necháme za občasného míchání vařit. Tento proces opakujeme tak dlouho, dokud se nám rýže zcela neuvaří, trvá to asi 16-20 min.

  5. Na závěr do risotta přisypeme italský sýr a dobře vše promícháme. Měla by nám vzniknout hustá, lepivá kaše.

  6. Cuketové risotto uděláme stejným způsobem. Jakmile nám zesklovatí cibule, přihodíme k ní rýži a opakujeme stejný proces jako tomu bylo u krůtího s tím rozdílem, že v konečné fázi přidáme očištěnou a nastrouhanou cuketu a poté i italský sýr a vše dobře promícháme.

  7. Podávat můžeme s rajčatovým nebo okurkovým salátem a hoblinkami parmesanu.