Jablečný karamelový koláč

23.09.2018

Ingredience

200g špaldové mouky

50g rýžové mouky

20g oleje (slunečnicový, řepkový, olivový)

100g tvarohu

1/2 čl kypř. prášku

špetka soli

2 čl skořice

Náplň

5 jablek

1/2 konzervy salka light

1/2 hotového pudingu příchuť extra karamel od Dr. Oetkera uvařeného ve 350 ml mléka

Na potření

1 vejce

Na posypání

špetka koření jablečný závin (nemusí být)

špetka skořice

Postup

  1. Mouky smícháme s kypř. práškem, přidáme zbytek ingrediencí a ručně vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme odpočívat do lednice.
  2. Teď máte dvě možnosti - buď dáte těsto na půl hodiny do mrazáku, poté z něj vyválíte podlouhlý obdélník a zabalíte do štrůdlu nebo necháte těsto v lednici a rozválíte ho do většího kolečka.
  3. Jablíčka si očistíme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na hrubém struhadle. Nastrouhaná jablíčka zamícháme do 1/2 hotového pudingu a přidáme i salko. Vše dobře promícháme.
  4. Těsto si rozválíme na kruh, doprostřed naneseme náplň a kolem náplně jej nařežeme na pásky, které pak přiklopíme na jablečnou směs.
  5. Vrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme ještě zasypat skořicí a kořením jablečný závin.
  6. Dáme péct na plech vystlaný pečícím do vyhřáté trouby na 180°C na 40 min.

Makroživiny na 1 ks:

151 kcal

26g s z toho 6,9g cukru

5,7g b

2,5g t