Indické vegetariánské jídlo s naanem

08.07.2018

Ingredience (2 porce)

2 PL ghí (přepuštěné máslo) nebo jiný tuk

1 zelená paprika

1 červená paprika

400g rajčat nebo rajčatové omáčky

2 cibule

1/2 čl římského kmínu

1/2 čl chilli

1/4 čl kayenského pepře

1 čl skořice

1 stroužek česneku

1 čl garam masala

3 kuličky koriandru

1/4 čl kurkumy

1 čl zázvoru

himalájská sůl

pepř

100g kokosového mléka (v plechovce)

Naan

125g špaldové hladké mouky

1/2 čl himalájské soli

1/2 čl kypř. prášku

1 čl třtinového cukru

75g řeckého bílého jogurtu milko

1 PL olivového oleje nebo ghí

1 stroužek česneku

trocha ghí na potření

Postup

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky (nemusejí být malé ani přesné, klidně cibuli můžete nakrájet na měsíčky).
  2. Papriku nakrájíme na nudličky, česnek očistíme a nasekáme na drobno.

  3. V hrnci rozpálíme máslo, osmahneme cibuli s česnekem a přidáme veškeré koření kromě soli a pepře. Chvíli vše smažíme, aby se chutě a vůně propojily.

  4. Přidáme nakrájenou papriku, zalijeme trochou vody nebo zeleninového vývaru, pokud máme a chvíli dusíme na mírném ohni.

  5. Jakmile je paprika měkká přidáme rajčatovou omáčku nebo nakrájená rajčata a vše dusíme na mírném ohni asi 20 min.

  6. Jakmile je omáčka hotová, zjemníme ji kokosovým mlékem a dochutíme solí a pepřem.

  7. Troubu vyhřejeme na 170°C na program grilování.

  8. Mouku smícháme se solí, cukrem a kypř. práškem. Přidáme jogurt a olej a vše spojíme v hutné těsto. Pokud by se nám těsto příliš lepilo, můžeme podsypat trochou mouky.

  9. Rozdělíme na 4 stejné díly z nichž vyválíme tenké placky, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem.

  10. Česnek můžeme prolisovat a rozetřít nebo nakrájet na plátky a poklást na hotový naan.

  11. Teď máme 2 možnosti. Pokud máme rádi chleba křupavý, dáme jej do rozpálené trouby na 7 min., poté změníme ohřev na horní a dolní ohřev a pečeme dalších 10 min. Naan musíme hlídat, aby se nám nespálil. Respektujte zkušenosti s vlastní troubou. Nebo troubu vyhřejeme na maximální možný výkon a pečeme ve vrchní části asi 2 minuty z každé strany, naany musíme po 2 min. otočit, opět kontrolujeme, aby se nám nespálily. V tomto případě bude naan měkký a trhavý.

  12. Jakmile je chleba hotový potřeme ho trochou přepuštěného másla a můžeme podávat.