Francouzská brioška

11.08.2018

Ingredience

400g hladké špaldové mouky

10g třtinového cukru

2 PL vlažné vody

7g sušeného droždí (jeden sáček)

1/4 čl soli

100g třtinového cukru

5 vajec

20g rozpuštěného másla (modrá perla - 20g tuku, nebo flora light)

180g změklého másla (modrá perla nebo flora light)

Máslo můžete použít dle libosti, já kvůli výživové hodnotě použila perlu, protože má nízký obsahu tuku

Čokoládové pecky

Na potření

1 žloutek

trocha vody

Postup

  1. Vodu, droždí a 10g cukru smícháme a rozpustíme, přidáme rozšlehaná vejce a sůl a zamícháme.
  2. Poté přidáme 20g rozpuštěného másla a po částech přisypeme mouku a uhněteme těsto. Buď můžeme ručně nebo použijeme kuchyňský robot.

  3. Jakmile máme těsto hotové, dáme jej na hodinu kynout. Po hodině přidáme 180g změklého másla a zapracujeme jej do těsta. Přidáme i čokoládové pecky a vše dobře prohněteme. Zakryjeme potravinovou folií a dáme přes noc do lednice.

  4. Ráno můžeme z těsta vytvořit malé bochánky nebo těstem naplnit formu na chleba (pokud máme silikonovou nemusíme ji již ničím vymazávat, pokud máme ocelovou, tak ji vymažeme a vysypeme hrubou moukou).

  5. Necháme ještě půl hodiny kynout.

  6. Troubu vyhřejeme na 200°C.

  7. Jakmile bude trouba dostatečně vyhřátá, briošku dáme péct na 23 min, pokud ji máme ve formě na chleba, pokud jsme z těsta vytvořily malé bochánky, doba pečení bude o něco kratší, asi 12 min., těsto musíme kontrolovat, jakmile bude na povrchu zlatavé, troubu vypneme.

  8. Podávat můžeme ke snídani s máslem a džemem a bílou kávou.