en-Borůvkové brownies se slaným karamelem a jahodové blondies

26/06/2018

Ingredience

85g špaldové hladké mouky

4 vejce

50g třtinové melasy (třtinového cukru)

40g slunečnicového másla (flory light)

200g vysokoprocentní čokolády (60-90%)

2 tabulky bílé čokolády s jahodami bez cukru (Torras)

Hrst borůvek

Asi 15g kešu másla se slaným karamelem (cheat spread)

1 čl kypřícího prášku

Postup

Vajíčka vytáhneme z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Nachystáme si 2 střední zapékací misky (já použila 26×16). Mouku smícháme s kypřícím práškem a rozdělíme do dvou misek. Ve vodní lázni si rozpustíme tmavou čokoládu s 20g másla, 2 vajíčka vyšleháme do pěny, poté přidáme 50g melasy a nakonec čokoládovou směs. Vše spojíme a po částech přes sítko prosejeme mouku. Nalijeme do zapékací misky, navrstvíme slaný karamel, který následně špejlí poprotahujeme po celé délce a poklademe borůvky.

Bílou čokoládu si opět s 20g másla rozpustíme ve vodní lázni, přidáme k ušlehaným vejcím a prosejeme mouku. Pokud máme raději sladší dezerty, můžeme k bílé čokoládě přidat ještě 20g třtinové melasy, ale není to potřeba. Troubu předem vyhřejeme na 140C a dáme péct brownies na cca 27 min, blondies se pečou o něco déle, asi 35 min. Propečenost můžeme vyzkoušet špejlí, na té by nám měly ulpět vlahé drobečky.