en-Arašídy, proč je jíst?

29/05/2018

Věděli jste, že především jsou arašídy luštěnina a ne ořechy? A s řadou prospěšných látek. Hlavní studie dokazují, že arašídy a arašídové máslo, mohou snižovat hladinu cholesterolu, triglyceridů, aniž by způsobily zvýšení tělesné hmotnosti, může za to vitamin B3 neboli niacin.

Konzumace arašídů na snídani nám může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi po celý den, i po jídle s vysokým obsahem sacharidů.

Dále arašídy obsahují vitamin B1 neboli také thiamin, který příznivě působí na nervový systém a proti únavě. Při velké fyzické námaze a při stresu potřeba vitaminu B1 stoupá. Thiamin se v lidském těle neukládá a jeho zásoba vydrží jen na 4-10 dní. Proto musí být stále přítomen v potravě. Bohatým zdrojem vitaminu B1 jsou také neloupané obiloviny, maso, pivovarské kvasnice, med a ořechy.

Vitamin B5 neboli kyselina pantothenová

Kyselina pantothenová musí být neustále dodávána v potravě, její nedostatek se projevuje jako "burning foot syndrom" . Projevuje se křečemi v nohách, nechutenstvím, nespavostí, depresemi a sníženou odolností vůči infekcím. Podle jedné studie nedostatek vitamínu B5 způsobuje akné.

Vitamin B6

Vařením potravin množství vitamínu B6 v potravě klesá kvůli ztrátám do vody, proto je lepší konzumovat potraviny syrové jako např. banány, mrkev, avokádo, ořechy, zelí, obiloviny, celozrnný chléb a zeleninu všeobecně. Potřeba vitamínu B6 stoupá u lidí, zejména sportovců, kteří mají vysoký příjem bílkovin, ženy, které užívají hormonální antikoncepci a osoby trpící celiakií.

Vitamin B9 neboli kyselina listová

Je nezbytný pro syntézu nukleových kyselin (DNA), při krvetvorbě a zvláštní význam má pro normální růst a vývoj plodu. Vitamin B9 se doporučuje především v těhotenství a nejlépe již 3 měsíce před plánovaným otěhotněním.

Koenzym Q10

- jako prevence stárnutí

- prevence stárnutí kůže

- prevence kardiovaskulárních chorob

- neplodnost u mužů

- neurologická onemocnění

Hrst nesolených a nepražených arašídů denně může být Vašemu zdraví prospěšná. Taková hrst arašidů kromě jiného obsahuje významné množství resveratrolu, který je považován za přírodní antioxidant.