Bavorské preclíky ze špaldové mouky

26.06.2018

Ingredience

420g špaldové hladké mouky

30g flora light

1 PL třtinové melasy

2 čl himalájské soli

7g sušeného droždí

125 ml vlažné vody

125 ml piva (Plzeň)

100g jedlé sody

1 žloutek + 1 PL studené vody

Hrubá sůl na posypání

Postup

  1. Sušené droždí spolu s cukrem rozmícháme ve 125 ml vody a necháme asi 10 min odpočinout. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a máslo a ručně vše spojíme, jakmile v mouce nejsou již větší kusy másla, přilijeme napěněnou drožďovou směs spolu s pivem. Vypracujeme těsto, které vytvarujeme do koule, přikryjeme fólií a necháme kynout asi hodinu a půl.
  2. Troubu předehřejeme na 120°C, plech vyložíme alobalem a rovnoměrně na něj rozprostřeme jedlou sodu, kterou dáme na hodinu péct. Jakmile je soda hotová, schováme ji do uzavíratelné nádoby.

  3. Nachystáme si 2 plechy, které vyložíme pečícím papírem. Nakynuté těsto rozdělíme na 8 stejných dílů, ze kterých vyválíme obdélníky. Veškeré kusy těsta musejí být neustále přikryté vlhkou utěrkou kromě toho, se kterým zrovna pracujeme.

  4. Obdélníkové těsto srolujeme a ve spojích seštípeme, aby se nám při pečení nerozjelo. Vzniklý váleček rozválíme asi na 50-60 cm dlouhý váleček a vytvarujeme preclík.

  5. Necháme 20-30 min kynout při pokojové teplotě.

  6. Troubu předehřejeme na 250°C.

  7. Mezitím si do většího hrnce dáme vařit 2 l vody, do které následně vysypeme upečenou jedlou sodu. Jakmile se soda rozpustí (bude Vám pěnit), stáhněte plamen na minimum a velkou děrovanou naběračkou postupně namáčejte jeden preclík po druhém, měly by být namočené z obou stran asi 10s. Preclík nechejte okapat a položte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete žloutkem rozmíchaným se studenou vodou, ostrým nožem nařízněte v nejtlustší části a posypte hrubou solí.

  8. Dáme péct na 10-12 min.